Håndbok for nybegynnere
1-hånds
Bowling er en sport som er enkel å begynne med, men vanskelig å mestre. Denne håndboken skal være et sted hvor du som nybegynner kan få all informasjonen du trenger for å begynne med sporten, og hvordan du kan videreutvikle deg. Ikke alle klubber har trenere, men hvis de har en utdannet trener, så kan du bruke denne som en start, men høre på treneren når du kan. Sporten utvikler seg konstant, og de tipsene vi gir her, kan være forbedret og endret på om ett år.
Dine klubbmedlemmer kommer til å være der hele veien, så det er bare å spørre de hvis det er noe du ikke forstår eller ønsker mer forklaring på.
Nederst på siden kommer det også til å være en endrings logg, som sier litt om hvilken ny info som er blitt lagt til eller endret på. Hvis det er noe du savner eller ønsker å vite mer om, send gjerne en melding til oss!
Før vi går opp på banen
Kulevalg og grep
Finn riktig kule som passer til deg. Prøv å gå for den tyngste kulen du kan løfte, uten at det er ukomfortabelt. De tyngste kulene feller flest kjegler, men ikke tving deg til å bruke en tyngre kule enn du klarer! Etter hvert så kommer du til å klare å øke vekten, og til slutt er du på de tyngste kulene.
For å finne riktig kule som passer til deg, så kan du finne en tilfeldig kule som du tror hadde passet til deg. Deretter holder du kulen med begge hendene og holder du den foran deg med strake armer. Klarer du å holde kulen i mer enn 10 sekunder, så kan du gå til en tyngre kule. Klarer du ikke å holde den lengre enn 5 sekunder, så kan du gå til en lettere kule.
(Helst ett bilde her med hvordan du skal stå)
Vær nøye med at avstanden mellom tommelhull og fingerhull passer – når tommelen er helt nede i tommelhullet skal 2.ledd på lang- og ringfinger ligge midt over finger hullene.
(Helst ett bilde her med hvordan fingrene skal ligge oppå kulen når du har tommelen helt nedi)
Dette kan endres fra trening til trening, så prøv deg fram.
Til slutt så får du også muligheten til å velge din egen kule, og få den boret til å passe deg.
Startposisjon og siktemerket
Etter du har funnet sko og kule som passer for deg, så skal du finne punktet du skal stille deg opp på hvert kast. Det er viktig at du står på dette punktet før hvert kast, ellers så kan dette ha store endringer på resultatet.
Still deg opp med overtramps linjen, med helene mot banen. Gå deretter 13 fot (hæl til tå) for å finne ut hvor langt bak du skal starte.
Hvis du trår på overtrampen for ofte, flytt deg en fot lengre bak.
Hvis du konstant stopper lang ifra overtrampen, flytt deg en fot fram.
Juster en fot om gangen og spill noen kast, og se deretter om du må justere igjen.
Deretter kan du stille deg opp på linje med stav 25, eller den store midterste prikken på ansatsen.
Vi justerer kastet med å gå en og en stav til venstre eller høyre. Følg med på om du
treffer siktepunktet ditt før du justerer deg.
Flytt deg til venstre hvis du bommer på kjeglene til venstre, og til høyre hvis du bommer til høyre.
For å vite hvordan du skal justere deg etter et kast, må du vite hvor på kjeglene du skal treffe. Målet med hvert kast er å få kulen til å treffe mellom kjegle 1 og 2, som kalles lommen.

Kuler som treffer i lommen har større sjanse for å strike enn kuler som ikke gjør det. For å øke sjansen for å strike ytterligere, bruker mer erfarne spiller skru for at kulen skal ha en vinkel inn i lommen, som vist på bildet over.
Siktepunktet ditt skal i starten være på pil nummer 3. Du sikter ikke på kjeglene, men på pilene som du ser på banen. Grunnen er at det er enklere å treffe pilen, som er nærme deg, enn kjeglene som er nesten 20 meter unna.
ETT - Everything Towards the Target


En viktig huskeregel du må ha når du går gjennom håndboken, er at alt du gjøre, skal være rettet mot målet ditt, eller siktepunktet ditt. Følger du dette, så hjelper du deg selv voldsomt med å konsekvent treffe punktet ditt.
Når du stiller deg opp for å begynne kastet ditt, så skal beina dine være mot siktepunktet, og så skal du gå i den retningen.
Når du begynner stegene dine, så skal du svinge kulen mot siktepunktet ditt.
Når du skal slippe kulen din, så skal du levere kulen mot siktepunktet ditt.
Før vi spiller
Sving/pendel

For å gjøre det enklere å treffe målet, og gjøre det mulig å spille lenge uten å bli for sliten i armene, så vil du ha en avslappet sving. Det vil si at du skal bruke minst mulig krefter på å bevege kulen, den skal på en måte gå av seg selv. Den skal pendle fram og tilbake, ved hjelp av gravitasjonen, og ikke musklene i armene dine.
En grei måte å kjenne på hvordan en avslappet sving føles, er å bruke ett håndkle. Legg håndkle på bakken, og kulen midt i. Ta deretter de 4 hjørnene på kulen og løft kulen over bakken. Pass på at det er ett mellomrom mellom hånden og kulen, sånn at den henger fritt.
Ta deretter og sving kulen fram og tilbake. Hvis du merker at du mister kontroll på kulen, så har du ikke en avslappet sving. Dette merker du mest når du er på øverste punktet på svingen, med at du prøver å dra kulen ned før kulen er selv klar for å snu. Du skal alltid henge etter kulen, det er den som bestemmer.
Tenk du har en full handlepose med tunge varer, og du merker at håndtaket begynner å bli dårlig, men du vil fortsatt prøve å bevege den fram og tilbake. Rykker du for hardt til i en retning, så ryker håndtaket. Det samme gjelder i bowling. Hvis du rykker til uten at kulen er klar for det, så mister du full kontroll på kulen og gjør det mye vanskeligere for deg selv.
5 Steg
Når som du har funnet ditt start posisjon, funnet riktig kule og sko, så er vi klar for å begynne med stegene. Det blir mye detaljer og mye og huske på, så vi anbefaler at du fokuserer på en ting av gangen, sånn at du klarer å huske mest mulig.
Det er sikkert veldig fristende nå å begynne å jobbe med å skru kulen nå, men hvis du klarer stegene dine perfekt, så gjør du det så mye enklere for deg selv når du først skal begynne å skru.
Stegene her er basert på at du er høyrehendt.
Før du begynner:
-
Start med beina samlet på start posisjonen din.
-
Løft kulen opp sånn at armen din er parallell med bakken, og hold under kulen
-
Hold albuen din inntil kroppen, og støtt kulen med venstrehånden.
Steg 1: Kort og rolig, venstre
-
Det første steget ditt brukes kun for å sette kroppen i gang. Det skal være veldig kort og veldig rolig, for å hjelpe deg komme inn i riktig timing.
-
Når du lander med foten, kan du begynne å dytte kulen rolig framover. Du skal ikke bevege kulen før dette.
Steg 2: Kort og rolig, høyre
-
Enda ett kort og veldig rolig steg, her beveger du kulen fram samtidig som du beveger foten.
-
Prøv å lande med foten litt på skrått mot høyre, med helen foran tærne på venstrefoten.
-
Når foten lander flatt på bakken, så slipper du kulen ned for å begynne pendelen.
-
Ta deretter venstrearmen ut til siden med tommelen ned.
Steg 3: Lengre og rolig, venstre
-
Kulen skal spasere kroppen din på veien bak, samtidig som venstre foten din er på vei fram.
-
Dette steget skal være litt lengre enn forrige steg for å få en høyere pendel
Steg 4: Kort og raskt, høyre
-
Foten skal treffe bakken i det kulen er på det høyeste punktet på bakpendelen og skal til å bevege seg framover igjen.
-
Dette steget skal være kortere og raskere enn forrige steg.
Steg 5: Lengre og med skli, venstre
-
Dette steget skal være lengre enn forrige steget, og må også avsluttes med skli for å gi kreftene fra stegene over til kulen når du slipper kulen.
-
Kulen din skal leveres samtidig som du sklir fram
-
-
Høyrefoten skal gå ut til venstre for å opprettholde balansen
Etter kastet:
-
Se om kulen treffer siktepunktet ditt, og deretter hvor kulen treffer kjeglene
-
Flytt deg til venstre hvis du bommer på kjeglene til venstre, og til høyre hvis du bommer til høyre, men behold samme siktepunkt.
-
-
Se deretter ned og husk hvor foten din stoppet opp. Gjerne skriv det ned eller snakk med en av lagkameratene dine, for å se om du klarer å stoppe på samme stedet hver gang.
-
I starten går det fint hvis du er innenfor 3 staver, men målet ditt er å trene deg til at du treffer samme punkt konsekvent.
-
-
Se om du klarer å holde balansen. Hvis du klarer det hele tiden, da vet du at du har gjort stegene riktig.
-
Hvis du merker du mister balansen for ofte, så kan det hende du bruker for mye krefter, eller må øve mer på stegene.
-
Dine første kast
Rotasjon
Nå er vi over på det som folk synes er det kuleste med bowling, men som også er noe av det vanskeligste å lære, og å kontrollere.
Beste måten å få strike på, er å lage en skru på kulen. Dette er for at kulen skal treffe kjeglene med riktig vinkel, samt lage litt ekstra reaksjon i kjeglene. Men for å ha en effektiv skru, så må stegene og timingen stemme. Derfor ligger dette kapittelet lengre bak enn de andre.
De fleste som prøver å lage skru selv, lager en rotasjon der kulen spinner som en frisbee. Vi lager heller skru med å lage en rotasjon på kulen som har retning inn mot kjeglene.
Dette er også noe du mest sannsynlig ikke får helt til med en gang, derfor er det lurt å starte helt framme med overtrampen og kun prøve å lage riktig rotasjon. Da vil du prøve å bruke hele banen, med å stille deg så langt til venstre som du klarer, og prøve å sikte på 2 pil fra høyre. Når du bygger opp mer fart, så flytter du deg mer og mer til høyre, men prøv å holde deg på samme siktepunkt. Her må du også huske ETT, at du skal gå mot der du vil treffe.
Jo lengre under kulen du er, jo mer rotasjon kan du lage. Hvis du har feil timing og kommer ned fra baksvingen med for mye fart, så er det veldig vanskelig å holde seg under kulen.

Jo lengre på siden av kulen du er når du slipper kulen, jo mer siderotasjon har du. I starten vil du prøve å holde deg på 45 grader. Hvis du er på 0 grader, så får du ingen siderotasjon. Hvis du er på 90 grader så får du mest, men som en nybegynner, så er det en stor fare for at du går over 90 grader. Da mister du kontroll på kulen og all rotasjon. Derfor vil vi holde oss på rundt 45 grader.
(Trenger bilde av kule med grader på seg)
Hvor mye siderotasjon du vil ha, går ut ifra hvilken kule du bruker, hvilken oljeprofil du spiller på og hvilken hall du er i. Dette er derfor noe du må prøve deg fram til hvor mye siderotasjon du vil ha.
En annen ting å huske på, er at hvis du har mye siderotasjon, så kan det hende at du mister effekt på kjeglene. Hvis du ser at du treffer kjeglene perfekt, men du har ofte en kjegle igjen, prøv litt mindre siderotasjon.
Når du skal slippe kulen, så trekker du tommelen ut, og så prøver du å løfte opp kulen kun med fingertuppene.
Spare kast

Hvis du spiller en serie med kun strikes, så får du 300 poeng.
Hvis du spiller en serie med bare 9 spare, så får du 190 poeng.
Hvis du spiller en serie med 9 og så bom, så får du 90 poeng.
Jo oftere du trener på spare kast, jo høyere snitt får du. Derfor vil vi at du skal bruke noen av treningene dine til å kun øve på spare kast.
Du har som regel 2 hoved kuler i arsenalet ditt når du spiller. En strikekule for å få ned flest kuler på førstekastet, og en sparekule for å få ned resten. Du vil ha en sparekule som går mest mulig rett fram, enten med å lage minst mulig siderotasjon, eller ikke lage noe rotasjon i det hele tatt. Jo rettere du klarer å få sparekulen til å gå, jo enklere blir det for deg når du skal spille kamper og turneringer i haller du ikke kjenner.
Vi begynner med å si at du har siktepunkt på den midterste pilen, som ligger på stav 20. Du vil deretter prøve å finne ut hvilken stav du skal stå på for å treffe midt på kjegle 1, og kjegle 5. Som regel er dette på stav 26.
Når du har funnet det punktet og treffer konsekvent, så går vi videre til kjegle 3. Du beholder samme siktepunkt, men flytter beina dine 3 staver til venstre. Husk ETT (Everything Towards the Target) og få kulen til å rulle over midterste pil og gjennom kjegle 3. Hvis du ser at du treffer siktepunktet men kulen ikke treffer midt på kjegle 3, så kan du flytte deg en flis til venstre eller høyre, ettersom hvor kulen treffer kjeglen.
Når du har låst kjegle 3, så kan du skrive det ned og gå videre til kjegle 6 og kjegle 10. Her gjør du så å si akkurat det samme du gjorde for kjegle 3, og finner ut hvor du starter for å treffe midt på kjeglen.
Etter du er ferdig med kjeglene på høyre side, så går du videre til kjeglene på venstre side, altså kjegle 2, 4 og 7. Du gjør det samme som du gjorde på kjeglene 3 6 og 10, men du flytter deg 3 staver til høyre istedenfor venstre.
Dette kan endre seg etterhvert som du spiller og endre på stilen din, derfor er det lurt at du går innom spare trening ofte, for å gjøre deg som sikker som mulig at du treffe. Og jo sikrere du er, jo vanskeligere er det å kaste feil.
Du har nå vært igjennom det grunnleggene du trenger for å kunne bygge opp en grei bowling stil! Det som gjenstår nå er bare å spille og spille og spille, og prøve seg fram med nye ting. Det er mer informasjon vi kan gi, men det er dette vi synes er viktigs. Hvis det er noe spesifikt du ønsker å lære med av, så kan du sende en melding og så kan vi se om vi kan finne fram mer informasjon til deg!